Na co si dát pozor při výběru varné desky

Rekonstrukce kuchyně, nebo jen potřeba nového sporáku se sebou nese možnost vybrat si úplně jiný model, než jste používali doposud. Samozřejmě, důležité je, zda máte k dispozici nejen elektřinu, ale i plyn. Pokud ano, volit můžete mezi plynovou varnou deskou, indukcí a sklokeramikou. Pozor však na příkon a připojení.

Záludné volty a watty

I ti, kdo studovali elektrotechnické obory si volty a watty občas pletou. Při výběru elektrické desky je důležité její připojení, a zda je k tomu vaše domácnost uzpůsobena. Zjistěte si, jaký je příkon desky, a jaký budete potřebovat jistič. Obecně platí, že připojení může být dvou nebo tří fázové. Desku s max. příkonem 3 kW volte tehdy, kdy můžete zapojit desku na 230 V s nižším příkonem.

Kvůli bezpečnosti a kvalitní funkci desky je lepší připojovat ji na samostatný jistič. Nebude se vám stávat, že dojde k vyhazování pojistek, když budete vařit na všech hořácích či plotýnkách a odběr celé desky bude spolehlivě pokryt, aniž by docházelo ke snížení jejího výkonu.

Dbejte na bezpečí

Než si desku koupíte, ujistěte se, že se umí sama vypnout. Tu a tam se může stát, že některou plotýnku zapomene vypnout. Jsou ale desky, které poznají, že se na nich dlouho nic nedělo a vypnou se. U plynu pak existuje bezpečnostní pojistka plynu, která vypne přívod plynu v případě, že dojde ke zhasnutí plamínků. Tedy v případě, že vám polévka nebo jiné připravované jídlo „uteče“ z hrnce.

Typ varné desky podle použité energie

Plynová, sklokeramická i indukční deska mají svá pro a proti. Ve zkratce se dá říci, že plynová je nejrychlejší. Díky pojistce plynu nehrozí nebezpečí jeho úniku. Nevýhodou je její pracnější údržba jak při umaštění, tak při přichycení jídla.

Sklokeramická se naopak čistí skvěle. Funguje jako elektrická, na niž jste zvyklí, vypnete-li ji, plotna zůstane chvíli teplá, můžete nechat jídlo „dojít“. Nevýhodou je její náchylnost na poškození v případě, kdy by se na ni dostala sladká voda, nebo samotný cukr. Deska může být takto nenávratně znehodnocena.

Indukce má výhodu v tom, že plotýnka nepálí. Vy ani děti se zaručeně nespálíte. Je podobně rychlá, jako plynová. Teplo tvoří v hrnci, varná plocha je téměř nezahřátá, u „úniku“ jídla z hrnce nedojde k jeho přichycení na desku. Velmi snadno se čistí. Spotřebuje méně energie než její kolegyně plynová či sklokeramická. Existují i indukční desky, které mají flexi zóny spojující plotýnky. To se hodí třeba když vaříte v pekáči. Je ale lepší, když jsou plotýnky obdélníkové, u kulatých vznikají i při flexi zónách „hluchá“ místa, ohřev není dokonalý. Mínusem, které mnohé odrazuje, je fakt, že na indukci budete potřebovat speciální nádobí.

Slaďte desku s kuchyní

V dnešní bohaté nabídce desek můžete vybrat tu vzhledově nejlepší, ať už máte v kuchyni bílé, černé nebo nerezové spotřebiče. Určitě to zohledněte při výběru. Deska je rozměrná, „na očích“ a celkový ráz kuchyně by mohla zkazit.

Text: HR, Foto: Bosch ČR