Vulcanus, funkční špička mezi grily

Rozhodl se propojit řemeslo a moderní technologie. Chtěl zkusit zdokonalit oheň. Výsledkem je gril Vulcanus, který není zdaleka určený jenom k přípravě jídla. Je to ústřední bod, kolem něhož krouží hosté.

A to je právě hlavní důvod, proč ho Ondřej Kovář vytvořil. „Trvalo to čtyři roky, vyrobil jsem dvacet prototypů, než jsem byl spokojený,“ podotýká vyučený kovář. „Je jako horké srdce, z něhož kromě tepla sálá i atmosféra. Ať‘ už během letní noci, za sychravého podzimu nebo když jsou všichni po kotníky ve sněhu.“

„Náš dvougenerační gril s přehledem zvládne půl století intenzivního používání, zatímco jeho napodobeniny končí s životností po pěti letech,“ říká. S tím, že základem úspěchu jsou materiály. Tělo grilu Vulcanus je ze speciální odolné oceli COR-TEN, vyvinuté firmou Union Steel v USA, dříve používané hlavně ke stavbě lodních tankerů, nucených dlouhodobě odolávat agresivitě slané vody. Tento prověřený materiál kryje tenká vrstva rzi, která nepropouští vzduch a ekologicky, bez chemie, chrání ocel před hloubkovou oxidací.

„Vulcanus tak klidně může bez složité údržby čelit dlouhé roky dešti i mrazu. Neztratí ani kousek ze své patiny, díky níž se navíc stává zajímavou ozdobou zahrady či terasy,“ přibližuje Ondřej Kovář a dodává, že se dnes na trhu objevuje řada grilů, které jen parazitují na tomto vzhledu. „Výrobce nechá zrezivět jenom běžnou ocel, což je sice na pohled velmi podobné, ale životností diametrálně odlišné.“ Grilovací deska Vulcanusu je ze 12 milimetrů silné, za studena válcované kotlové oceli, díky čemuž skvěle zvládá změny teplot a vnitřní pnutí, bez olupování okují. Zároveň vede teplo lépe než například nerez. Deska je pevně přivařená k míse, na kterou má firma Vulcanus patent. „Vsadil jsem na čtvercový tvar, protože nabízí až o třetinu větší grilovací plochu než kruh, navíc ji rozděluje na dvě tepelné zóny, takže je možné připravovat maso a zeleninu souběžně, případně hotové maso odložit do rohů, kde zůstane teplé, ale nespálí se,“ vysvětluje.

Po celém obvodu desky je drážka odvádějící mastnotu z potravin mimo oheň, takže při grilování na Vulcanusu nevznikají karcinogeny provázející spalování tuků. Příslušný certifikát Evropské unie zaručuje, že se z plotny do masa neuvolňují žádné nebezpečné látky. Její jednoduchá údržba spočivá v seškrábnutí zbytků jídla špachtlí a ošetření povrchu papírovou utěrkou s kapkou oleje. Ocel primárně chrání proces nazývaný seasoning, při němž zahřátý tuk vytvoří povlak, který odolá korozi.

Na výběr jsou grily dvou velikostí, 73 x 73 a 91 x 91 cm. V reálu jde o 0,65 m2 základní grilovací plochy, plus další možnosti přípravy na středové mřížce, rotiserii nebo v kotlíku. Šikovný kuchař je podle Ondřeje Kováře schopný přijít na spoustu fíglů, které ani samotného tvůrce nenapadly, a využít tak Vulcanus na 110 %. Ve své pražské restauraci s ním nadšeně pracuje například šéfkuchař Jan Punčochář, mají ho v olomouckém Long Story Short Hostelu nebo v restaurantu Lobster, kde na něm griluje známý šéfkuchař Roman Paulus. „Lidé oceňují, že maso voní dřevem a ne plynem,“ vyzdvihuje autor Vulcanusu. “Náklady na grilování jsou přitom zhruba poloviční než u plynového grilu, hodina vyjde na 30 Kč, což je cena spotřebovaného vysoce kvalitního dřeva. K úsporám paliva pomáhají také těžké, na míru tvarované akumulační keramické desky uvnitř topeniště.“

Firma nabízí i řadu doplňků, které gril proměňují v multifunkční nástroj. Jde například o kotlík nebo pizza kámen, který v kombinaci s troubou umožní pečení pizzy i buchet. „Plánujeme další vychytávky, třeba rotisérii na opékání kýty, drůbeže a podobně, nebo speciální držák Asado pro grilování typické v jižní Americe,” zmiňuje Ondřej Kovář. Není tedy divu, že popularita grilu Vulcanus proniká i do zahraničí. Kromě Evropy produkty Vulcanus najdete už i v Austrálii nebo na ostrově Wanuatu… Bohužel s tím přicházejí i snahy jej napodobit. Nekvalitní kopie však ani zdaleka nemají takové vlastnosti jako originál, z většiny vyráběný ručně přímo v Olomouci. Gril Vulcanus totiž do puntíku naplňuje slogan firmy „God of flames“, koneckonců, právě proto nese jméno boha ohně a patrona všech kovářů.

Více na vulcanus-design.cz

Text a foto: Vulcanus design – komerční sdělení